A minap megint az arcomba tolt a Facebook egy online petíciót, hogy írjam alá. Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy a foteldemonstrációról már a Black Lives Matter Day kapcsán is írni akartam.

Ne, ne kezdj el rasszizmussal vádolni, nem a BLMD-vel van bajom, hanem a köré kerekedett jelenséggel. Mert mi történt? Egyszer csak elkezdtem látni, hogy ismerőseim sorra állítanak be fekete profilképet. Mi van? Hirtelen mindenkinek meghalt valami családtagja?

Nem mondhatni, hogy nem vagyok képben a napi politikában, úgy-ahogy, de nyomon követtem az amerikai eseményeket is. De pont erről a felhívásról, mármint hogy demonstráljunk a BLMD mellett fekete profilképpel – hál’ istennek – lemaradtam. Mint ahogy nyilván azok is, akik elkezdtek egy-egy ilyen kép alatt részvéteket nyilvánítani.

Na ettől a fekete profilképesditől kiakadtam. Komolyan gondolta bárki, hogy attól, hogy 12-24 órára ideiglenes profilképnek feketét állított, változott valami? Segített vele bármelyik fekete bőrű embernek, bárhol is éljen a Földön?

De a posztindító online petíciózásra visszatérve, hallott valaki olyan ügyről, amely az online petíció aláírásától jutott előbbre? Én nem, de szóljatok, ha lemaradtam valamiről.

Tudod mit kell tenni, ha valóban elkötelezett vagy valami mellett?

  • Először is élj úgy, hogy a tetteid, a szavaid a valódi értékrendet tükrözzék.
  • Aztán keress egy csoportot, szervezetet, aminek a céljaival azonosulni tudsz, ami neked is fontos. Támogasd őket alkalmi vagy állandó önkéntes munkával, vagy pénzzel, esetleg mindkettővel.
  • Ha nincs ilyen csoport, hozd létre Te! Ne arra várj, hogy majd valaki más…
  • Nem kell feltétlenül nagyban gondolkoznod, elég, ha először csak a mikrokörnyezetedet vonod be egy ügybe. Ha elkötelezettek és hitelesek vagytok, tényleg tesztek is, hidd el, csatlakozni fognak hozzátok emberek.
  • Ha ehhez nincs kedved, lehetőséged, akkor írj blogot, írj az általad fontosnak vélt ügyről, hívd fel rá az emberek figyelmét. Értelmes, átgondolt érvekkel.
  • De kereshetsz egy rászoruló embert, családot, akit lehetőségeidhez mérten támogatsz. Hidd el, sokan vannak.
  • Ha nagyon-nagyon nagy horderejű az ügy, menj el tüntetni.

Emlékszel? Amikor 2014-ben a kormány be akarta vezetni az internetadót, százezrek vonultak az utcára. Nem online petícióztak, meg nem keretet raktak a profilképükre a Facebookon, hanem felvették a cipőjüket, kabátjukat, vitték az esernyőjüket és vették a fáradtságot, hogy a személyes jelenlétükkel, tettel demonstráljanak. Meg is lett az eredménye, ugye most mennyire örülsz, hogy sarcmentesen olvashatod az írásomat?

Tavaly nyáron, amikor a Magyar Tudományos Akadémia dolgozói a kutatóintézeteinek leválasztása ellen emeltek hangot és szükségük lett volna az emberek támogatására, szintén a BLMD-hez hasonló történt. Ment ezerrel a Facebook profilkép keretezés, és mindenki elégedetten hátradőlt a foteljében, hogy hú, micsoda jófejgyerek vagyok. Ha valóban fontos lett volna ezeknek az embereknek az MTA ügye, akkor nem kétszáz ember lézengett volna az MTA székháza előtt

Gondold át amit írtam! Azok az emberek, akiknek valóban fontos egy ügy, azok tesznek is érte, és nem érnek rá Facebook profilképet macerálni.

Kép forrása: Pixabay

Szerző: ©Selmeczi-Molnár Ágnes, BME-MBA