A Kaleta-ügyről egy korábbi cikkemben már írtam. Így most azokra a vádakra szeretnék reagálni, amelyek arra irányulnak, hogy az egyházak miért nem határolódnak el Kaletától.

Az egyházak többször keveredtek már pedofil ügyekbe, de ezek az esetek „házon” belül történtek. Igen, elítélendők. De az egyházak – külső nyomásra, és/vagy belső késztetésre – igyekeznek is ezeket elrendezni. Fontos és súlyos tényező, hogy az egyházi pedofília olyan emberekkel kapcsolatban kerül terítékre, akik foglalkozásukból, hivatásukból adódóan kerülnek gyermekekkel kapcsolatba. Az ő feladatuk pont az ifjúság nevelése és nem megrontása lenne. Ezek a személyek az egyház kötelékében dolgoznak.

Kaleta azonban nem egyházi személy, hanem diplomata. Az egyházak vonatkozása felől magánszemély.

Életrajzából azt tudhatjuk meg, hogy Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanult egyházjogot. Az Index.hu cikke szerint  kollégái “mintakatolikusnak” nevezték. Ergo Kaleta római katolikus. Lehet, bár én magam sok embert ismerek, aki egyházjogilag teljes jogú tagja a katolikus egyháznak, de vagy nem gyakorolja a vallását, vagy más vallásos tanok szimpatikusabbak számára.

Kaletáról annyit tudunk, hogy a tárgyalásán magát mélyen vallásosnak vallotta. Ne legyen kétségünk afelől, hogy a vallásosság témáját valószínűleg az ügyvédje adta a szájába, arra számítva, hogy enyhítő körülményként merül fel a tárgyaláson a büntetése kiszabásakor.

Bár Kaleta a vallásosságát gusztustalanul kihasználva védekezett a bíróságon, a valásosság, hasonlóan a nemi orientációhoz, magánügy.

Nem tudok arról, hogy bármelyik egyház tanítása pártolná vagy biztatná a pedofíliát. Az viszont tény, hogy az egyházak igen nagy szerepet vállalnak a gyermekek szociális védelmében, iskolák és egyéb szervezetek fenntartásával. Mint ahogy említettem, a baptista egyháznak évtizedek óta van emberkereskedelem elleni programja, melynek keretein belül kiemelten foglalkoznak a gyermekek ellen elkövetett abúzusokkal. A Magyar Katolikus Egyház tájékoztatója a gyermekvédelemmel kapcsolatban itt található.

A Kaletát az egyházak hallgatásával való összemosása nem más, mint azoknak az embereknek a meggondolatlan háborgása, akik zsigerből gyűlölnek bármilyen egyházat, vallást.

Az ilyen megnyilvánulások nem egyebek, mint az egyházak tudatos lejáratása, ami nem mellesleg sérti azokat a tisztességes, valóban vallásos embereket is, akik a hitüket mélyen megélik, és életük példaértékű a társadalom számára.

 

Kép forrása: Pixabay

Az írás teljes egészében a szerző – Selmeczi-Molnár Ágnes – szellemi tulajdona, annak teljes vagy részbeni megjelentetése kizárólag a szerző írásos engedélyével és forrásmegjelöléssel lehetséges!