Ha eltökélted, hogy te rossz vezető akarsz lenni, sőt, azok között is legrosszabb, gondosan olvasd át a rossz vezető 12 pontját!

 1. Csak akkor menj be a munkahelyedre, ha eleged van a családból, unatkozol, nincs kivel teniszezned.
 1. Ahhoz, hogy ezt meg tudd tenni, delegálj le magadról minden munkát. Ne aggódj, mindig találsz olyan balekot, aki azt hiszi magáról, hogy nélkülözhetetlen, és 7×24-ben dolgozik majd helyetted.
 1. Ha mégis bemész a céghez, csukd be az ajtód. Ha valaki mégis olyan pofátlan, hogy bekopog, mondd, hogy pont most sajnos el kell rohannod. De az is jó, ha azt mondod, most ugyan nem érsz rá, de a munkaidő vége +3 óra után tudsz szakítani rá időt. Már ha meg tud várni. Még jobb, ha azt mondod, hogy a problémáját ne neked, hanem a közvetlen főnökének mondja el, majd az közvetít.
 1. Ne informáld a beosztottjaidat. Bőven elég, ha a sajtóból, Facebookról, LinkedInről vagy a vállalati pletykahálózatból tudják meg a változásokat.
 1. Tartsd bizonytalanságban a munkavállalóidat. A munkabeosztást a tárgyidőszakot megelőző legutolsó napon közöld velük. Még jobb, ha menet közben minimum háromszor változtatsz is ezen.
 1. A hozzád lojális embereknek nézz el minden vétséget, még azt is, amiért ki kellene rúgnod őket. A többieknek viszont a legkisebb hibáért is osztogasd bőven a fegyelmiket.
 1. Soha ne dicsérj! Hirdesd, hogy a jó munka természetes, de a legkisebb hibáért ordítsd le a fejüket.
 1. Viselkedj úgy, mint egy hűbérúr, legyél nagyképű, és mondogasd gyakran, hogy örüljenek, hogy nálad dolgozhatnak.
 1. Ígérj nekik fűt-fát, de soha ne tartsd be azokat.
 1. A fontos dolgokkal ne foglalkozz. De bátran piszkáld olyan dolgokért a munkavállalóidat, amiknek semmi értelme. Például hogy hogyan tartják a kezükben az egeret.
 1. Tartsd meg az SZMSZ-ben előírt évi egyszeri menedzsment tájékoztatót. De tedd úgy, hogy az idő felét elvigye valami lényegtelen. Jó erre egy filmvetítés, vagy egy meghívott előadó. A második felében beszélj sokat, lehetőleg dicsérd magad. Az utolsó 5 percben adj lehetőséget a dolgozóidnak kérdésfeltevésre.
 1. Fizess a dolgozóidnak keveset. Te viszont vegyél ki sokat a cégből, és ennek eredményét tedd látványossá. Legyen böszme nagy autód, dicsekedj az egzotikus nyaralásaiddal, villáddal, nyaralóddal, yachtoddal.

Kép forrása: Pixabay

Az írás teljes egészében a szerző – Selmeczi-Molnár Ágnes – szellemi tulajdona, annak teljes vagy részbeni megjelentetése kizárólag a szerző írásos engedélyével és forrásmegjelöléssel lehetséges!